Lumivyöryennuste
Pyhätunturi
Lisätty: 9.3.2025 klo 22.00 Voimassa: 10.3.2025 klo 18

Tuiskulumen laattaa löytyy tuntureiden itä- ja eteläpuolilta sekä muilla ilmansuunnilla erityisistä maastonmuodoista, kuten painanteista ja harjanteiden sekä kurujen reunoilta.
Lumipeitteessä on lisäksi pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, joihin on mahdollista vaikuttaa yksittäisen laskijan tuomalla painonlisäyksellä.
Auringon lämmittävä ja stabiliteettia heikentävä vaikutus kannatta huomioida liikuttaessa eritysesti etelän ja lännen puoleisilla rinteillä.
Lumipeite on hyvin vaihteleva, ja liikkuminen takamaastossa vaatii tarkkuutta. Pintalumen alta voi olla vaikea havaita kiviä, kaatuneita puita ja kantoja. Turvallisen nousu- ja erityisesti laskureitin löytäminen voi olla vaikeaa.
Lumivyöryongelma 1 – tuiskulumenlaatta
Koko: pieni
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Suurin mahdollisuus vyöryn laukaisuun on jyrkissä tai kuperan muotoisissa maastonkohdissa ja paikoissa, joissa tuiskulumi on pehmeää. Tuiskulunta kertyy tyypillisesti harjanteiden suojanpuolelle, kuruihin, uomiin ja muihin maaston painaumiin. Tarkkaile lumenpintaa kaikilla ilmansuunnilla, sillä tuntureilla paikallisesti kanavoituva tuuli voi kerryttää tuiskulunta vallitsevasta tuulensuunnasta poikkeaviin suuntiin. Jalan alla halkeileva lumi ja/tai onton kuuloinen lumipeitteen kansi on tyypillinen vaaran merkki. Näiden puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita turvallista olosuhdetta.
Vältä yli 30 asteisia rinteitä, joihin on kertynyt runsaammin lunta.
Lumivyöryongelma 2 – pitkään säilyvä heikko kerros
Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: suuri kuormitus
Esiintyvyys: laajoilla alueilla
Todennäköisyys: epätodennäköinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Laskijan aiheuttama paine pääsee vaikuttamaan heikkoihin kerroksiin erityisesti paikoissa joissa lumipeite on ohut. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa ja kaikilla korkeuksilla, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena. Tarkkaile humahduksia ja huomioi ongelma erityisesti yli 30 asteisilla rinteillä.
Vältä yli 30 asteisia rinteitä, joihin on kertynyt runsaammin lunta.
Sää ja lumi
Lauantain ja sunnuntaiyön lumisade ja kova luoteistuuli kerrytti tuiskulumen laattaa erityisesti idän ja etelänpuoleisille rinteille. Tulevalle viikolle on luvassa selkeää ja aurinkoista pakkassäätä. Pakkanen alkaa vakauttaa tuiskulumen laattaa viikon edetessä. Aurinko lämmittää jo lumipeitettä varsin paljon ja lämpenemisen heikentävä vaikutus lumipeitteen sidoksiin on hyvä huomioida liikuttessa auringonpuoleisilla rinteillä varsinkin iltapäivisin. Sunnuntai on pilvinen pakkaspäivä.
Retkiä suunnitellessa ota huomioon päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet.
Lumivyöryennusteen käyttäminen
Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.
Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Muista ilmoittaa lumivyörystä aina hätäkeskukseen, vaikka mitään vahinkoa ei sattuisikaan. Näin varmistetaan se, ettei pelastuslaitoksen resursseja tuhlata turhiin maastopelastustehtäviin, jotka sitovat paljon etsijöitä pitkiksi ajanjaksoiksi.