Lumivyöryennuste
Pyhätunturi
Lisätty: 5.4.2025 klo 20.45 Voimassa: 7.4.2025 klo 18:00

Lumipeite on hyvin vaihteleva, ja liikkuminen takamaastossa vaatii tarkkuutta. Loppuviikosta lämpötilan mentyä pakkaselle lumipeite jäätyi ainakin osittain kaikilla ilmansuunnilla. Jäätynyt lumipeite voi olla hyvin haastava liikkua. Viimeisen viikon aikana lämpimän sään, auringon ja sateiden myötä on sulanut paljon lunta. Pintalumen alta voi olla vaikea havaita kiviä, kaatuneita puita ja kantoja. Turvallisen laskureitin löytäminen voi olla vaikeaa.
Lumivyöryongelma 1 – pitkään säilyvä heikko kerros
Koko: pieni
Aiheuttaja: suuri kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Laskijan aiheuttama paine pääsee vaikuttamaan heikkoihin kerroksiin erityisesti paikoissa joissa lumipeite on ohut. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa ja kaikilla korkeuksilla, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena. Tarkkaile humahduksia ja huomioi ongelma erityisesti yli 30 asteisilla rinteillä.
Vältä yli 30 asteisia rinteitä, joihin on kertynyt runsaammin lunta.
Sää ja lumi
Iltapäivisin lämpenevä sää sekä auringon lämmittävä vaikutus voivat kohottaa lumivyöryjen todennäköisyyttä. Lämpötila on ollut sunnuntaihin saakka päivälläkin pakkasen puolella, alkuviikolle sääennuste lupailee iltapäiviin taas lämpöasteita. Viikon puoliväliin näyttäisi olevan myös sadealuetta tulossa.
Retkiä suunnitellessa ota huomioon päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet.
Lumivyöryennusteen käyttäminen
Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.
Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Muista ilmoittaa tapahtuneesta lumivyörystä aina hätäkeskukseen, vaikka mitään vahinkoa ei sattuisikaan. Näin varmistetaan se, ettei pelastuslaitoksen resursseja tuhlata turhiin maastopelastustehtäviin, jotka sitovat paljon etsijöitä pitkiksi ajanjaksoiksi.