Lumivyöryennuste
Pyhätunturi
Lisätty: 25.1.2022 7.30 Voimassa: 26.1.2022 klo 20.00
Sunnuntaina myrskylukemien kanssa saapunut Föhn-tuuli toi alueelle lämpöasteita tuntureiden huippuja myöten. Ohut lumipeite huomioiden tämä heikensi yleistä tilannetta tuntureilla liikkumiseen ja puurajan yläpuolella kiviä onkin paljastunut lisää esille. Puurajan alapuolella lumipeite on lämmön vaikutuksesta tiivistynyt hiukan lisää. Maanantaina viilentynyt lämpötila ja kovana jatkunut tuuli on kiillottanut lumipeitteen pinnan johon on myös paikoin muodostunut liukas murtuva kansi.
Lumipeite on yleisesti edelleen ohut ja pinnassa olevat kivet ja puut sekä kannot saattavat olla vaikeita havaita laskiessa. Retkiä suunnitellessa ota huomioon erittäin rajallinen valoisa aika ja päivän aikana muuttuvat sääolosuhteet.
Lumivyöryongelma 1 – pitkään säilyvä heikko kerros
Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: yksittäisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Syvemmällä lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Näin voi tapahtua paikoissa, joissa lumipeite on ohuimmillaan. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena, koska lumipeitteen paksuutta voi olla silmämääräisesti hankala arvioida. Tarkkaile humahduksia ja vältä erityisesti yli 30 asteisia rinteitä.
Tulevien päivien sään huomioiminen
Sääennuste lupaa seuraavan 10 vuorokauden ajalle selkeää pakkasjaksoa. Tuuli puhaltaa puuskissa voimakkaana tiistain ja keskiviikon ajan. Huomioi keskiviikolle ennustettu heikko lumisade, joka voi mahdollisesti muodostaa tuiskulumen laattaa. Lumipeitteen pinnassa oleva kiillottunut jää/korppukerros on erittäin liukas peti tulevalle uudelle lumelle.
Lumivyöryennusteen käyttäminen
Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.
Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Lumivyöryvaaran luokittelu
1 Pieni
Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.
2 Kohtalainen
Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.
3 Huomattava
Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.
4 suuri
Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella
5 Erittäin suuri
Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.