Lumivyöryennuste
Pyhätunturi
Lisätty: 24.2.2025 klo 23.00 Voimassa: 26.2.2025 klo 18 saakka

Lumipeite on yleisesti varsin stabiili. Lumipeitteessä on kuitenkin pitkään säilynyt heikko kerros, johon yksittäisen laskijan painonlisäys voi vaikuttaa. Alkuviikon lämpötila plussan puolella heikentää lumipeitettä.
Lumipeite on hyvin vaihteleva, ja liikkuminen takamaastossa on alkuviikon aikana haastavaa. Laskuväline uppoaa lumipeitteen pinnan läpi sitä enemmän, mitä alemmas korkeudessa tullaan. Pinnassa tai juuri sen alla on kiviä, kaatuneita puita ja kantoja, jotka voivat olla vaikeasti havaittavissa pintalumen alta.
Lumivyöryongelma 1 – pitkään säilyvä heikko kerros
Koko: pieni
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: laajoilla alueilla
Todennäköisyys: epätodennäköinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Laskijan aiheuttama paine pääsee vaikuttamaan heikkoihin kerroksiin erityisesti paikoissa joissa lumipeite on ohut. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa ja kaikilla korkeuksilla, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena. Tarkkaile humahduksia ja huomioi ongelma erityisesti yli 30 asteisilla rinteillä.
Noudata varovaisuutta yli 30 asteisilla rinteillä, joihin on kertynyt runsaammin lunta.
Sää ja lumi
Lumipeitteessä on laajalti heikko kerros ja yleisesti vähäisestä lumimäärästä huolimatta se voi romahtaessaan aiheuttaa pieniä lumivyöryjä jyrkemmillä alueilla joihin lunta on kertynyt selkeästi enemmän. Tiistaista keskiviikkoon on ennustettu hiukan nollan yläpuolella olevia lämpötiloja ja voimakkaita tuulia lounaan suunnalta. Lämpötilan mukaan on sääennusteessa luvattu erilaisissa olomuodoissa olevaa sadetta. Näkyvyys on on ollut avotunturien alueilla rajallista. Laskeminen voi olla haastavaa laskuvälineen upotessa paikoin lumipeitteeseen.
Emme suosittele hoidettujen rinteiden ulkopuolella tapahtuvaa laskemista.
Retkiä suunnitellessa ota huomioon rajallinen valoisa aika ja päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet.
Lumivyöryennusteen käyttäminen
Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.
Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Muista ilmoittaa lumivyörystä aina hätäkeskukseen, vaikka mitään vahinkoa ei sattuisikaan. Näin varmistetaan se, ettei pelastuslaitoksen resursseja tuhlata turhiin maastopelastustehtäviin, jotka sitovat paljon etsijöitä pitkiksi ajanjaksoiksi.