Lumivyöryennuste
Pyhätunturi
Lisätty: 18.2.2023 klo 23.05 Voimassa: 19.2.2023 klo 18:00
Lumivyöryvaara on kohtalainen. Tuulen ja lumisateen yhteisvaikutus nostaa vyöryvaaraa. Noudata varovaisuutta yli 30 asteen maastonkohdissa varsinkin, jos näihin on kerääntynyt tuiskulunta. Vältä yli 35 asteisia rinteitä. Huomioi myös jyrkänteiden päälle kerääntyneet lumilipat.
Tuiskulumen laattaa muodostuu erityisesti pohjoisen ja luoteen puoleisille rinteille ja muilla suunnilla erityisiin maastonmuotoihin. Lumipeitteessä on heikkoja kerroksia, jotka voivat aiheuttaa lumivyöryn suuremman paineen johdosta esimerkiksi yksittäisen laskijan kaatuessa.
Havaintojemme mukaan avoimilla alueilla lumipeitteen pinnan tuntumassa vaanii kiviä, joita voi olla pintalumen alta vaikea havaita. Laskeminen puurajan yläpuolella ja avoimilla alueilla vaatii varovaisuutta.
Retkiä suunnitellessa ota huomioon päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet.
Lumivyöryongelma 1 – tuiskulumenlaatta
Koko: pieni
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Huom, sininen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Suurin mahdollisuus vyöryn laukaisuun on jyrkissä tai kuperan muotoisissa maastonkohdissa ja paikoissa, joissa tuiskulumi on pehmeää. Tuiskulunta kertyy tyypillisesti harjanteiden suojanpuolelle, kuruihin, uomiin ja muihin maaston painaumiin. Tarkkaile lumenpintaa kaikilla ilmansuunnilla, sillä tuntureilla paikallisesti kanavoituva tuuli voi kerryttää tuiskulunta vallitsevasta tuulensuunnasta poikkeaviin suuntiin. Suksien alla halkeileva lumi on tyypillinen vaaran merkki.
Huomioi yli 30 asteen maastonkohdat, joihin on kertynyt tuiskulunta. Vältä yli 35 asteisia rinteitä.
Lumivyöryongelma 2 – pitkään säilyvä heikko kerros
Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: suuri kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Huom, sininen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Laskijan aiheuttama paine pääsee vaikuttamaan heikkoihin kerroksiin erityisesti paikoissa joissa lumipeite on ohut. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa ja kaikilla korkeuksilla, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena. Tarkkaile humahduksia ja huomioi ongelma erityisesti yli 30 asteisilla rinteillä.
Huomioi yli 30 asteiset maastonkohdat ja niiden alapuoliset alueet. Vältä yli 35 asteisia rinteitä.
Sää ja lumi
Sunnuntaina ja maanantaina on odotettavissa lisää lumisateita. Navakan tuulen kanssa satava lumi kerryttää uutta tuiskulumenlaattaa pohjoisen ja luoteen puoleisille rintelle ja muualla erityisiin maastonmuotoihin. Tuulen kerryttävä vaikutus on suojan puolen rinteillä moninkertainen lumisateen määrään nähden. Tuuli on jo aiemmin muodostanut jyrkänteiden reunoille lumilippoja joita kannattaa varoa. Vanhemman tuiskulumenlaatan alle on paikoin hautautunut pintakuurakerros, minkä vuoksi ylempi lumikerros on heikosti sitoutunut alempiin kerroksiin. Ongelma korostuu jyrkillä (>35 astetta) rinteillä, joita kannattaa nyt välttää.
Lumen syvyys vaihtelee tuntureilla paljon ja on edelleen paikoitellen ohut, erityisesti puurajan yläpuolella.
Lumivyöryennusteen käyttäminen
Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.
Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Muista ilmoittaa lumivyörystä aina hätäkeskukseen, vaikka mitään vahinkoa ei sattuisikaan. Näin varmistetaan se, ettei pelastuslaitoksen resursseja tuhlata turhiin maastopelastustehtäviin, jotka sitovat paljon etsijöitä pitkiksi ajanjaksoiksi.
Lumivyöryvaaran luokittelu
1 Pieni
Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.
2 Kohtalainen
Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.
3 Huomattava
Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.
4 suuri
Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella
5 Erittäin suuri
Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.