Lumivyöryennuste
Pyhätunturi
Lisätty: 1.4.2025 klo 19.15 Voimassa: 3.4.2025 klo 18:00

Lämmin sää ja vesisade lisää vyöryvaaran todennäköisyyttä. Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, joihin on mahdollista vaikuttaa yksittäisen laskijan tuomalla painonlisäyksellä, erityisesti vesisateen lisättyä lumipeitteen pintakerrosten massaa. Iltapäivisin auringon lämmittävästä vaikutuksesta johtuen voi aiheutua etenkin tuntureiden eteläisillä puolilla märän lumen irtolumivyöryjä.
Lumipeite on hyvin vaihteleva, ja liikkuminen takamaastossa vaatii tarkkuutta. Pintalumen alta voi olla vaikea havaita kiviä, kaatuneita puita ja kantoja. Turvallisen laskureitin löytäminen voi olla vaikeaa.
Lumivyöryongelma 1 – pitkään säilyvä heikko kerros
Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Laskijan aiheuttama paine pääsee vaikuttamaan heikkoihin kerroksiin erityisesti paikoissa joissa lumipeite on ohut. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa ja kaikilla korkeuksilla, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena. Tarkkaile humahduksia ja huomioi ongelma erityisesti yli 30 asteisilla rinteillä.
Vältä yli 30 asteisia rinteitä, joihin on kertynyt runsaammin lunta.
Lumivyöryongelma 2 – märkä lumi
Koko: pieni
Aiheuttaja: luonnollinen
Esiintyvyys: yksittäisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Vältä pitkäaikaista oleskelua tyypillisillä vyöryjen lähtöalueilla ja niiden alapuolisilla rinteillä. Muista että pienikin märän lumen vyöry voi johtaa loukkaantumiseen, varsinkin maastoansojen yhteydessä. Huomioi, että lumivyöryvaara voi vaihdella suuresti vuorokauden eri aikoina ja eri ilmansuunnissa. Harkitse tarkkaan missä ja mihin aikaan suhteessa aurinkoon ja lämpötilaan on kulloinkin turvallisinta liikkua. Ole erityisen varovainen vesisateen aikana ja/tai lämpötilan kohotessa nopeasti. Tarkkaile lumen pintaa ja huomioi vaaran lisääntyminen heti kun lumi muuttuu märäksi.
Vältä yli 30 asteisia rinteitä, sekä niiden alapuolisia alueita.
Sää ja lumi
Lumipeitteeseen satanut vesi kasvattaa heikkojen kerrosten päällä olevaa massaa ja voi heikentää lisäksi kerrosten välisiä sidoksia kohottaen lumivyöryjen todennäköisyyttä. Lisäksi märkä pintalumi ja auringon lämmittävä vaikutus voivat aiheuttaa märän lumen irtolumivyöryjä. Vaikka lunta on yleisesti varsin vähän on tietyillä alueilla kertynyt lunta riittävästi heikkojen kerrosten päälle jopa keskikokoisten laattavyöryjen laukeamiselle. Sääennusteessa lupaillaan tuulen nousevan torstain aikana sekä seuraavaa lumisadealuetta saapuvaksi tunturiin torstain ja perjantain väliselle yölle.
Retkiä suunnitellessa ota huomioon päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet.
Lumivyöryennusteen käyttäminen
Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.
Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Muista ilmoittaa tapahtuneesta lumivyörystä aina hätäkeskukseen, vaikka mitään vahinkoa ei sattuisikaan. Näin varmistetaan se, ettei pelastuslaitoksen resursseja tuhlata turhiin maastopelastustehtäviin, jotka sitovat paljon etsijöitä pitkiksi ajanjaksoiksi.