Lumivyöryennuste
Pyhätunturi
Lisätty: 30.8.2024 klo 12:00 Voimassa: Toistaiseksi
Kehitämme toimintaamme ja uusia tapoja seurata sekä hyödyntää vyöryennustetta. Näkyvillä olevat tiedot eivät pidä paikkaansa.
Lumivyöryongelma 1
tuiskulumenlaatta
Koko: pieni
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Lumivyöryongelma 2
pitkään säilyvä heikko kerros
Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: suuri kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: epätodennäköinen
Huom, keltainen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan
Sää ja lumi
Sunnuntain ja maanantain aikana satanut uusi lumi on kulkeutunut suojan puolisille alueille tuntureita. Maanantaina lähes myrskylukemissa käynyt tuuli on tullu pääosin pohjoisen suunnalta. Tiistaina on vielä navakkaa tuulta, mutta keskiviikkoon mennessä se on laantunut selkeästi. Lämpötila on päivisin -6°C kun taas yöllä ja aamulla -10°C ja -18°C asteen välillä. Aamulla aurinko paistaa, mutta iltapäivällä tulee pilviä häiritsemään D-vitamiininkeruuta. Jos aurinko paistaa iltapäivällä ja lämpötila nousee lähelle nollaa niin jyrkillä etelänpuoleisilla rinteillä suositellaan varovaisuutta.
Retkiä suunnitellessa ota huomioon päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet sekä päivän pituus. Huomioi mahdollinen lämpötilan nousu plussan puolelle iltapäivällä sekä auringon vaikutus etelän- ja lännenpuoleisilla rinteillä.
Lumivyöryennusteen käyttäminen
Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.
Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Muista ilmoittaa lumivyörystä aina hätäkeskukseen, vaikka mitään vahinkoa ei sattuisikaan. Näin varmistetaan se, ettei pelastuslaitoksen resursseja tuhlata turhiin maastopelastustehtäviin, jotka sitovat paljon etsijöitä pitkiksi ajanjaksoiksi.
Lumivyöryvaaran luokittelu
1 Pieni
Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.
2 Kohtalainen
Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.
3 Huomattava
Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.
4 suuri
Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella
5 Erittäin suuri
Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.