• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
Lumiturvallisuuskeskus

Lumiturvallisuuskeskus

Koulutukset, lumivyöryennusteet ja opastukset

  • Etusivu
  • Tiimi
  • Lumivyöryennuste
  • Lumiturvallisuuskurssit
  • Työelämän koulutukset
  • Opastukset
  • Norja

Lumivyöryennuste

Pyhätunturi

Lisätty: 28.3.2023 klo 22:00 Voimassa: 29.3.2023 klo 22:00

Lumivyöryvaara on kohtalainen.

Tuiskulumen laattaa muodostuu tuulen suojan puolelle lumisateen ja kovan tuulen vaikutuksesta. Huomioi yli 30 asteen maastonkohdat, joihin kertyy tuiskulunta. Vältä yli 35 asteisia rinteitä.

Lue alta tarkemmin tämän hetken lumivyöryongelmista sekä olosuhteesta.

Lumivyöryongelma 1 – Tuiskulumen laatta

N NE E SE S SW W NW
kompassiruusu

Koko: pieni
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen

Huom, sininen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan

Suurin mahdollisuus vyöryn laukaisuun on jyrkissä tai kuperan muotoisissa maastonkohdissa ja paikoissa, joissa tuiskulumi on pehmeää. Tuiskulunta kertyy tyypillisesti harjanteiden suojanpuolelle, kuruihin, uomiin ja muihin maaston painaumiin. Tarkkaile lumenpintaa kaikilla ilmansuunnilla, sillä tuntureilla paikallisesti kanavoituva tuuli voi kerryttää tuiskulunta vallitsevasta tuulensuunnasta poikkeaviin suuntiin. Laskuvälineen alla halkeileva lumi on tyypillinen vaaran merkki.

Huomioi yli 30 asteen maastonkohdat, joihin on kertynyt tuiskulunta. Vältä yli 35 asteisia rinteitä.

Lumivyöryongelma 2 – Pitkään säilyvä heikko kerros

N NE E SE S SW W NW
kompassiruusu

Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: suuri kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen

Huom, sininen väri kompassiruusukkeessa ilmaisee vaaran suunnan

Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Laskijan aiheuttama paine pääsee vaikuttamaan heikkoihin kerroksiin erityisesti paikoissa joissa lumipeite on ohut. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa ja kaikilla korkeuksilla, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena. Heikkoja kerroksia ei pysty havaitsemaan lumipeitteen pinnasta. Tarkkaile humahduksia ja huomioi ongelma erityisesti yli 30 asteisilla rinteillä.

Huomioi yli 30 asteiset maastonkohdat ja niiden alapuoliset alueet.

Sää ja lumi

Viime päivien ajan on saatu nauttia poutaisista tyynistä päivistä. Lämpötilavaihtelu yön ja päivän välillä on ollut suurta, alhaalla järven tasolla pakkasta on ollut öisin liki -30 astetta ja päivisin lämpötila on kohonnut muutamaan pakkasasteeseen. Tunturin päällä mastossa olevan mittausaseman mukaan lämpötilavaihtelut eivät aivan noin suuria ole olleet, mutta merkittäviä noin kymmenen asteen muutoksia kuitenkin. Suuri lämpötilanvaihtelu muodostaa heikkoja kerroksia lumipeitteeseen ja heikentää lumipeitteen stabiliteettia.

Uusi lumisaderintama saapuu keskiviikkoaamuna. Lumisade tulee paikoin kovana puhaltavan koillis-itätuulen kanssa, jonka odotamme kinostavan lunta tuulen suojan puolelle moninkertaisen määrän sataneeseen lumeen verrattuna. Ennusteen laadintahetkellä sade näyttäisi hiipuvan jo keskiviikkoiltana, kuitenkin ennusteissa näkyy pieni mahdollisuus lumisateen jatkumiselle heikkona lauantaihin saakka. Lämpötila yleisesti lauhtuu päivän heikosta pakkasesta yön noin kymmenen pakkasasteen tienoille.

Ota huomioon päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet retkiä suunnitellessa.

Lumivyöryennusteen käyttäminen

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.

Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Muista ilmoittaa lumivyörystä aina hätäkeskukseen, vaikka mitään vahinkoa ei sattuisikaan. Näin varmistetaan se, ettei pelastuslaitoksen resursseja tuhlata turhiin maastopelastustehtäviin, jotka sitovat paljon etsijöitä pitkiksi ajanjaksoiksi.

Lumivyöryvaaran luokittelu

1 Pieni

Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.

2 Kohtalainen

Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.

3 Huomattava

Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.

4 suuri

Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella

5 Erittäin suuri

Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.

Tutustu tarkemmin lumivyöryennusteessa käytettyihin termeihin

Footer

Instagram
Facebook

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.© 2025 · Pyhän Lumiturvallisuuskeskus