• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
Lumiturvallisuuskeskus

Lumiturvallisuuskeskus

Koulutukset, lumivyöryennusteet ja opastukset

  • Etusivu
  • Tiimi
  • Lumivyöryennuste
  • Lumiturvallisuuskurssit
  • Työelämän koulutukset
  • Opastukset
  • Norja

Lumivyöryennuste

Pyhätunturi

Lisätty: 28.2.2022 23.00 Voimassa: 2.3.2022 klo 18.00

Noudata varovaisuutta yli 30 asteen rinteissä. Huomioi jyrkänteiden reunoille muodostuneet lumilipat. Lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia jotka voivat reagoida laskijan painosta ohuen lumipeitteen kohdissa.

Parina viime päivänä lämpötila on käynyt plussan puolella. Myös aurinko on lämmittänyt etelän puolen rinteitä. Lumipeitteen pinta on muuttunut erityisesti avotunturien alueella voimakkaan tuulen myötä. Puurajan alapuolella lumipeite on lämmön vaikutuksesta tiivistynyt lisää. Seuraavien päivien muutaman pakkasasteen lämpötilat edistävät lumipeitteen stabiloitumista.

Lumipeite on yleisesti hyvin ohut, erityisesti tunturien yläosissa ja avoimilla alueilla. Pinnassa olevia kiviä, kaatuneita puita sekä kantoja saattaa olla vaikea havaita laskiessa. Retkiä suunnitellessa ota huomioon päivän aikana muuttuvat sääolosuhteet.

Lumivyöryongelma 1 – pitkään säilyvä heikko kerros

N NE E SE S SW W NW
kompassiruusu

Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: suuri kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen

Huom, sininen väri kompassiruusukkeessa merkitsee ongelma-aluetta.

Syvemmällä lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Näin voi tapahtua paikoissa, joissa lumipeite on ohuimmillaan. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena, koska lumipeitteen paksuutta voi olla silmämääräisesti hankala arvioida. Tarkkaile humahduksia.

Tulevien päivien sään huomioiminen

Lämpötila pysyy seuraavien päivien ajan muutaman asteen pakkasen puolella. Tiistaille luvassa pilvistä ja keskiviikolle selkeämpää säätä. Tuuli puhaltaa voimakkaana etelän ja lounaan suunnalta.

Lumivyöryvaaran luokittelu

1 Pieni

Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.

2 Kohtalainen

Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.

3 Huomattava

Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.

4 suuri

Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella

5 Erittäin suuri

Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.

Tutustu tarkemmin lumivyöryvaarojen luokitteluihin

Footer

Instagram
Facebook

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.© 2025 · Pyhän Lumiturvallisuuskeskus