• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
Lumiturvallisuuskeskus

Lumiturvallisuuskeskus

Koulutukset, lumivyöryennusteet ja opastukset

  • Etusivu
  • Tiimi
  • Lumivyöryennuste
  • Lumiturvallisuuskurssit
  • Työelämän koulutukset
  • Opastukset
  • Norja

Lumivyöryennuste

Pyhätunturi

Lisätty: 4.2.2022 23.30 Voimassa: 5.2.2022 klo 18.00

Lumisateen ja navakan tuulen yhteisvaikutus muodostaa tuntureille uuden lumen laattaa ja nostaa vyöryvaaraa. Uuden lumen laattaa muodostuu tuulen vaikutuksesta varsinkin tunturien länsi- ja pohjoispuolille sekä erityisiin maastonmuotoihin, kuten kuruihin ja painanteisiin. Noudata erityistä varovaisuutta rinteillä joille lunta on kertynyt selkeästi enemmän.

Lumipeitteessä olevat heikot kerrokset kannattaa huomioida kaikilla ilmasuunnilla erityisesti jyrkemmillä alueilla.

Lumipeite on yleisesti edelleen ohut, erityisesti tunturien yläosissa ja avoimilla alueilla. Pinnassa olevia kiviä, kaatuneita puita sekä kantoja saattaa olla uuden lumikerroksen takia vaikea havaita laskiessa. Retkiä suunnitellessa ota huomioon rajallinen valoisa aika ja päivän aikana mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet.

Lumivyöryongelma 1 – uuden lumen laatta

N NE E SE S SW W NW
kompassiruusu

Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: pieni kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: todennäköinen

Uuden lumen laattaa on muodostunut tuulen suojan puolelle etenkin pohjoisen-lännen puoleisille suunnille ja muilla ilmansuunnilla erityisiin maastonmuotoihin. Tuulen kerryttävä vaikutus on moninkertainen lumisateen määrään nähden. Laatan paksuus ja tiiviys voi vaihdella suuresti paikasta ja tuulen vaikutuksesta riippuen. Pitkään jatkuva tuuli ja lumisade lisää vyöryriskiä erityisesti paikoissa, jonne tuuli kasaa lunta paksuksi laataksi. Suurin mahdollisuus vyöryn laukeamiseen on jyrkillä rinteillä, harjanteiden alla ja kuperan muotoisissa maastonkohdissa. Vältä yli 30 asteen rinteitä..

Lumivyöryongelma 2 – pitkään säilyvä heikko kerros

N NE E SE S SW W NW
kompassiruusu

Koko: pieni – keskikokoinen
Aiheuttaja: suuri kuormitus
Esiintyvyys: monin paikoin tietyn tyyppisillä alueilla
Todennäköisyys: mahdollinen

Syvemmällä lumipeitteessä on pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan muodostaman painonlisäyksen vuoksi. Näin voi tapahtua paikoissa, joissa lumipeite on ohuimmillaan. Tämä korostuu mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena, koska lumipeitteen paksuutta voi olla silmämääräisesti hankala arvioida. Tarkkaile humahduksia ja huomioi ongelma erityisesti yli 30 asteisilla rinteillä.

Tulevien päivien sään huomioiminen

Lumisade jatkuu lauantai-iltaan. Lauantaina lämpötila kohoaa, mutta säilyy edelleen selkeästi pakkasella. Sunnuntaina sää poutaantuu ja lämpötila pysyy lauantain tasolla. Kaakon ja etelän puoleinen tuuli säilyy navakkana.

Lumivyöryennusteen käyttäminen

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos koet ettei oma osaamisesi riitä vapaalaskuretkille, niin ota toki yhteyttä. Autamme mielellämme.

Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Suosittelemme lataamaan etukäteen 112 Suomi – mobiilisovelluksen joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Lumivyöryvaaran luokittelu

1 Pieni

Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.

2 Kohtalainen

Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.

3 Huomattava

Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.

4 suuri

Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella

5 Erittäin suuri

Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.

Tutustu tarkemmin lumivyöryvaarojen luokitteluihin

Footer

Instagram
Facebook

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.© 2025 · Pyhän Lumiturvallisuuskeskus